streda, marca 15, 2006

Tajomstvá pána Tragáčika


Kedysi, pred mnohými rokmi, ešte ako malý chlapec, zbadal som vo výklade jedného kníhkupectva knihu s čudným názvom. Myslím, že to bola kniha „Pán Tragáčik a záhady Fromborku“. Na prvý pohľad hrozný názov, ktorý vo mne ihneď vzbudil odpor najhrubšieho zrna. Okolo toho výkladu som chodil s odporom niekoľko mesiacov a snáď aj rokov...
Až raz, v miestnej knižnici, som si prečítal upútavku na zadnej strane knihy „Záhadné príhody pána Tragáčika“. Dozvedel som sa, že pán Tragáčik nie je žiadna šialená rozprávková bytosť, ale detektív, ktorý sa zaoberá odhaľovaním záhad a chytaním zločincov, ktorí sa pokúšajú ukradnúť a prepašovať za hranice Poľska historické umelecké diela a cenné dokumenty. Jazdí na čudesnom aute, pod kapotou ktorého sa však ukrýva veľmi silný motor z Ferrari 410 SuperAmerica, podľa ktorého dostal svoju prezývku.
Doma som nedočkavo otvoril knižku a už po niekoľkých stranách mi bolo jasné, že som totálny blbec a príbehy o pánu Tragáčikovi sú presne to, po čom som podvedome vždy túžil a čo som v každej knižke hľadal. Vďaka svojim predsudkom a nedôvere k názvu, ktorý sa mi videl príliš pod úroveň, som sa takmer pripravil o jeden z najkrajších literárnych zážitkov. Naozaj, v slovenčine to znie pre nezainteresovaného, ak už nie smiešne, určite aspoň podivne. Ale my, ktorí už vieme o čo ide, vieme svoje a na Tomasza nedáme dopustiť.
Prostredníctvom Tomaszovho rozprávania som prežil tie najkrajšie a najnapínavejšie príbehy plné dobrodružstiev. Zároveň som sa dozvedel úžasné historické a geografické fakty, ktoré mi boli dovtedy úplne neznáme. Nikdy som na tieto príbehy nezabudol a z času na čas, väčšinou keď som ležal chorý v posteli, som siahol po niektorom z dielov vydanom v slovenčine a s trochou nostalgie som opäť prežíval niekdajšie dobrodružstvá. Z údajov na obale knižky, som sa dozvedel, že dielov je približne dvanásť a bolo mi veľmi ľúto, že si ich asi nikdy nebudem môcť prečítať. Jediné riešenie bolo naučiť sa po poľsky, čo sa mi zatiaľ ešte nepodarilo...

Bolo to asi minulý rok. Listoval som v letáku s ponukou knižných noviniek a čo nevidím? V ponuke sa objavila kniha „Prvý príbeh pána Tragáčika“. Chvíľku som neveriacky civel na ten kus papiera, v zápätí som niekoľkokrát dookola čítal ponuku a uisťoval sa, že nehalucinujem. Knihu som v podstate ani nečítal, doslova som ju zhltol. Ostal som trošku zarazený, pretože som podvedome očakával niečo iné, ale o tom budem písať na inom mieste. V podstate je to dobrá kniha. Onedlho na to, na Vianoce som dostal „Atanarichov poklad“, ktorý bol už veľmi podobný štýlu Nienackého na aký som bol zvyknutý. No a po treťom dieli „Vzácny relikviár“, ktorý sa v origináli volal „Uroczysko“, som to už nevydržal a začal som snoriť na internete, či niečo o Tomaszovi nenájdem. A tu niekde treba hľadať dôvod, prečo som sa rozhodol napísať niečo o pánu Tragáčikovi. Zistil som totiž, že nielen ja, tridsaťročný starý cap, som opäť podľahol čaru pera Zbigniewa Nienackého, ale čuduj sa svete, na Slovensku je nás viac takých bláznov, ktorí majú svoje knižky, ešte z edície STOPY, vystavené v policiach. Bláznov, ktorí sa nechali dokonale pohltiť pánom Tragáčikom. Dokonca nie som sám, ktorý sa chcel naučiť po poľsky, o pláne navštíviť Mazúrske jazerá ani nehovoriac.
Zistil som, že na Slovensko neprenikli v podstate žiadne informácie, či už o autorovi Zbigniewovi Nienackom, alebo o jeho diele pánu Tragáčikovi. Zameral som sa teda na poľský internet a objavil tam niekoľko zaujímavých stránok. Dokonca tu existuje oficiálna stránka fanklubu Zbigniewa Nienackého. Vrele doporučujem, poľština ako taká, človeku v podstate nerobí väčšie problémy.
Ja sa pokúsim v tomto blogu postupne uverejniť všetko, čo sa mi podarilo zistiť ohľadom pána Tragáčika. Budem veľmi rád, ak tieto stránky prinesú odpovede na otázky a dohady, ktoré určite trápia nejedného skalného fanúšika pána Tomasza. Samozrejme verím, že sa mi časom podarí vyprodukovať aj nejaké tie recenzie na jednotlivé príbehy. Rád privítam každý názor k danej téme. Ktokoľvek mi môže napísať, nielen do tohto blogu, ale samozrejme i na email:
tomasznn@gmail.com , ktorý som zriadil práve pre tento účel.

18 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

No musím povedať, že naozaj nie si jediný 30-nik ktorý podľahol čaru osoby pána Tragáčika.
Zhruba pred rokom a pol sme si s priateľkov upratovali "domácu knižnicu" a narazili sme na tragáčikovcov. Okamžite sme sa pustili do čítania a prečítali sme všetky knižky ktoré sme mali (bolo ich 6) Bez akéhokoľvek ďaľšieho uvažovania sme sa cez leto vybrali na Mazurské jazerá (samozrejme autom a so stanom). Ako cieľ sme si dali Wilkokuk (pán Tragáčik a templári) čo sme aj v skutočnosti našli. Samozrejme sme nevynechali Malbork. Síce na moje sklamanie mi naša sprievodkyňa na moju otázku o podzemí odpovedala záporne ale rozhodne to bola najkrajšia dovolenka, aj keď nám nevyšlo počasie, lebo som si splnil tajnú túžbu vydať sa po stopách Tragáčika.
Tohto roku som dostal na meniny dva prípehy "Ostrov pokladov" a "Vzácny relikviár". Trochu som sa obával, či tie diela budú mať podobný rukopis, či som sa príliš na ne netešil a "nepremotivoval".
Na moje obavy nezostal čas. Obidve knihy som doslova zhltol.
Keď sa na to teraz pozerám, myslím, že aj poďakujem Mladým Letám, že nevydalo všetky diela o Tragáčikovi, lebo teraz viem, že sa môžem opätovne tešiť na daľšie diely (tak ako keď som mal dvanácť).
Keď sa cítim vyčerpaný a unavený z práce, siahnem práve po Tragáčikovi, neuveriteľne sa odreagujem a ukľudním, občerstvím, akoby som sa nachvíľu opäť stal dieťaťom aj keď si myslím, že séria o Tragáčikovi nieje zameraná výhradne pre mládež a podľa prvotných informácií o autorovi, si myslím, že za Tragáčikom treba hľadať viac ako len napínavý dej.

Jan.

Anonymný povedal(a)...

„Pán Tragáčik a záhady Fromborku“ je prave ta jedina kniha ktoru som si nikdy nedokazal kupit. Tento rok uz budem mat prave 30 rokov, ale Zbigniew Nienacki je meno ktore sa pevne vrylo do mojej pamati. Pred rokom som isiel po pesej zone v Trnave a zostal som ako obareny stat pred vykladom knihkupectva. „Prvý príbeh pána Tragáčika“ a ja som neveril vlastnym ociam. Vedel som, ze STOPY / Mlade leta vydavali tieto knihy dost divne a neboli kompletne. Dokonca zahady Fromborgu som si musel chodit poziciavat len z kniznice, lebo sa uz nedali inak zohnat. Ale ak to Ikaru vydrzi, tak konecne budem mat kompletnu zbierku 12 pripadne 15 dielov...

Anonymný povedal(a)...

Osobne tieto príbehy zbožňujem a teraz keď začali nanovo vychádzať, tak si ich postupne kupujem. snáď ich vydajú všetky. ani som nechcela veriť, keď som prvý diel uvidela vo výklade. čítala som ich ešte ako decko na základnej škole ale aj teraz keď mám 26, tak ma bavia rovnako ak nie viac. odkedy som ho prvýkrát čítala, pravidelne som si knihy chodila požičiavať do knižnice, a stále som rozprávala známym o tých príbehoch. ale len veľmi málo ľudí pozná Nienacki-ho. teraz zas stále snorím po kníhkupectvách, aby som si hneď ako vydajú nový diel, ktorý ešte nemám mohla knihu kúpiť.

Anonymný povedal(a)...

škoda, že ani ikar sa nevyhol tradičnej chybe a nezoradil tragáčikov podľa skutočných rokov vydania (viď ksiega strachow - čítal som tú poľskú verziu, kde vystupujú tiež mladí harceri, alebo templariusze) a navyše nerozumiem, prečo pán prekladateľ zrazu z harcerov (v edícii stopy) spravil skautov (v ikare)...

Anonymný povedal(a)...

Ahoj.Volam sa Martin a podobne ako Tebe,sa mi velmi pacia pribehy o Panovi Tragacikovi.Zeriem ich od doby,ked som bol este teenager.Dostal som sa k tymto knizkam vdaka mojej starsej sestre a odvtedy sa ich neviem zbavit...ha ha.

Som velmi rad,ze si nieco take hodil na net a ja som sa konecne dozvedel nieco nove aj o samotnom autorovi a jeho zivote.Normalne...chcel som ist do Polska a navstivit ho a zlozit mu za tie pribehy poklonu,ale uz to bohuzial asi nestihnem.

Presne ako Ty,cital som to priebezne viackrat za sebou a hlavne vtedy,ked som lezal chory.Vzdy mi tieto pribehy robili a robia radost,hoci som uz tiez takpovediac"starsi pan" na citanie takych kniziek.Moja manzelka sa zo mna smeje,ze to citam,ale mne to vobec nevadi a budem "Tragaca" citat dalej.

Rad by som vedel,ci sa planuju vydat dosial este pre mna nezname pribehy ako napr. Winnetou,Zlata rukavica a pod...

Tomasz povedal(a)...

Ahoj Martin, počul som, že Ikar chce vydať všetky príbehy na ktorých je ako autor uvedený Zbigniew Nienacki. Tiež by som si ich rád prečítal...
Ak máš nejaké ďalšie otázky, napíš mi na tomasznn@gmail.com

Anonymný povedal(a)...

Bardzo fajna strona poswiecona Nienackiemy i powiesci o Panu samochodziku.Zycze wielu sukcesow w dalszym prowadzeniu strony i zapraszam do Polski :)

Anonymný povedal(a)...

Pán Tragáčik je jednoducho PECKA a podľa mňa je aj omnoholepší ako Da Vinciho Kód. Po stopách Tragáčika sa chcem už vydať strašne dávno a až tento rok sa mi podarilo naplánovať cestu do Poľska... samozrejme so stanom a samozrejme tragáčikom. Čo sa čítania týka tak je oddychové, poučné a pritom to človeka vtiahne do deja a zavedie na zaújimavé a pritom všedné miesta akých je aj na Slovensku veľa. Ale my bohužiaľ nemáme žiadneho Nienackeho aby o tom napísal nejakú skvelú knižku :(

Anonymný povedal(a)...

Ďakujem za túto webovú stránku, len tu som sa dozvedela ako to vlastne s Nienackého Tragáčikom je v skutočnosti, mám všetky knihy, ktoré na u nás vyšli a určite si kúpim aj tie, ktoré ešte vyjdú a keď raz budem mať konečne všetky znova si ich prečítam tentokrát už v poradí ako boli napísané. Ďakujem

Anonymný povedal(a)...

Vďaka za túto stránku, pretože podľa nej si kompletizujem všetky diela o Tragáčikovi, ak dobre počítam chýbajú mi už len dva tituly - 2 týždne dozadu som si dala poslať "Pán Tragáčik a podivné šachovnice". Ďalšie výborné čítanie. Teším sa na zvyšné dva diely. No naozaj nie ste sami 30-ročný blázni, mám niečo cez 30 a stále ma to berie...-))))) a nehanbím sa zato....dúfam, že sa mi niekedy podarí nahovoriť môjho manžela na výlet do Poľska pozrieť sa na niektoré miesta uvedené v knižkách...Ivana

Anonymný povedal(a)...

Pripájam sa, ďakujem za tento blog, pomaly si svoju zbierku kníh o Pánovi Tragáčikovi kompletizujem, mám všetky knihy z edície STOPY, dopĺňam ich novými, ktoré vychádzajú teraz, a keď budú všetky prečítam si ich v tom správnom poradí... Zuzana (40-ročný blázon)

Anonymný povedal(a)...

Velmi dobry sumar o panovi Tragacikovi a Nienackom - super - mam 35 a po cca 20 rokoch som zacal hltat Tragacikove pribehy opat - na veku citatela nezalezi.
Este by bolo fajn keby v slovencine alebo cestine vysli aj tie nove diely - rad by som precital

Unknown povedal(a)...

Na túto stránku som sa dostal iba náhodou, ale ohlásila sa vo mne nostalgia, keď som ako mladý chodil do knižnice a čítal príbehy o p. Tragáčiovi. Dostal som chuť si opätovne tieto príbehy prečítať....aj keď mám teraz 37 rokov...a necítim sa ako blázon.....

Unknown povedal(a)...

No, ak ma byt meritkom blazna citanie Tragacika, tak kludne zostanem blaznom aj do 70-tky :-))) Mozno som stranku necitala dost pozorne, ale svojho casu tusim na in-zinu vysla nejaka recenzia (celkom vtipne napisana) na Tragacika. Stalo by za to, doplnit bibliografiu. Inak DAKUJEM! Tiez sa planujem vydat po stopach pana Tomasza... Prida sa niekto? :-) Katarina

Anonymný povedal(a)...

Prvého pána tragáčika som čítal asi v 15 rokoch poradil mi to kamarát. Bolo to moje prvé stretnutie s históriou ktorá je odvtedy mojim veľkým koníčkom. Teraz pracujem ako stredoškolský učiteľ a pána tragáčika odporúčam svojim študentom, ktorý si ho aj v dnešnej dobe internetu a informačných technológií obľúbili. Ja sa stále vraciam k týmto príbehom pri ktorých si oddýchnem a stali sa doslova súčasťou trávenia voľného času. A mimochodom mam 40 .

Anonymný povedal(a)...

uf, tak konecne som to dal dokopy, normalne som mal problem z novej edicie zohnat jeden diel, a to som preluskal obchody, antikvariaty a pod no nakoniec sa podarilo. pripojil som chzbajuce veci z edicie stopy a plánujem sa do toho pustit co najskor. :) a ked už sme pri tom veku mam 34, a tento blog mi osvetlil vela veci a hned si to clovek lepsie usporiada :) dakujem :) Vlado Zvolen

Anonymný povedal(a)...

Svoj. Vydal sa už niekto po stopách pana Tragacika? Keď ano, nech napíše priebeh cesty a zážitky pre tých čo plánujú ..Denka

Anonymný povedal(a)...

Zdravím všetkých,ja sa za to vôbec nehanbím,aj keď mám cez 40,občas siahnem na "overené" knihy a doprajem si ten pôžitok čítať Tragáčika,príde mi to ako keď si starý pán zapáli svoju starú fajku,a možno aj k tomu časom dôjde :).Zatiaľ zbieram diely,ktoré môžem aj v Ebooku či PDFke..pretože do čítačky sa ich zmestí veľa a sú vždy poruke...aj keď tie moje najmilšie knihy mám aj v klasickej forme.Priatelia,hor sa dobrodružstvám naproti..pekný život prajem.Luboš